Symfalogic Corporation
Company Formation on 7 Continents & Bookkeeping

Könyvelés Angliában

 • Home
 • Könyvelés Angliában

Könyvelés Angliában

Könyvelés Angliában – Angol Könyvelés

Az Egyesült Királyságban is kulcsfontosságú egy cég illetve egy egyéni vállalkozó számára, hogy pénzügyei könyvelése hatékony, és a jogszabályoknak minden tekintetben megfelelő legyen. Ebben nyújtunk segítséget ügyfeleinknek felkészült kollégákkal és többéves tapasztalattal. Akár Self Employed-ként (egyéni vállalkozóként) vagy egy nagyobb vállalat tulajdonosaként is fordulhat hozzánk megbízással.

Az adó visszaigényléstől a munkajogig

Bár a brit adórendszer sok szempontból egyszerűbb, mint a más országoké, természetesen a szigetország bürokráciájában is komoly útvesztők vannak. Az ügyintézés ráadásul idegen nyelven zajlik, ami további terheket ró a munkavállalókra, cégtulajdonosokra. Ha minket választ, magyar könyvelőkkel dolgozhat Angliában, akik tökéletes jártassággal bírnak a vonatkozó brit törvényekben.

És hogy milyen esetekben fordulhat hozzánk?  Szolgáltatásunk az Egyéni vállalkozások, az összes L-betűs cég (LP, LLP, LTD, PLC, LBG)  könyvelése, az adóvisszaigénylés, a számlakezelés, a munkavállalói és- adójogok, a regisztrációk, az áfával (VAT) kapcsolatos ügyek, a bevallások és a vállalkozásfejlesztés. Tanácsadás munkaadóknak, munkavállalóknak a munkajogról, szabadság – és betegállományi jogokról.

 

Számvitel Angliában:

Angliában a vállalkozásoknak (legyen szó egyéni vállalkozásról, vagy cégekről) a tevékenységükről évente egyszer beszámolási kötelezettségük van. A beszámoló periódusa 12 hónap. A beszámoló elkészítésére és az adó megfizetésére 9 hónap áll rendelkezésre.
 • Az egyéni vállalkozóknak az adóperiódusa minden év április 6-tól következő év április 5-ig tart, a beszámoló benyújtása az ezt követő év január 31.-e. Ekkor kell legkésőbb megfizetniük a tevékenységük után a tax-ot és az NI járulékot is.
 • A cégek tekintetében az első adóperiódus kezdete az alakulásuk időpontja, az adóperiódus vége pedig az ezt követő 12. hónap utolsó napja. A bevallás benyújtására és az adó megfizetésére 9 hónap áll rendelkezésre. Példa magyarázat: Egy angol cég megalakult mondjuk 2016. május 15.én. Az adóévének vége: 2017.május 14. Az első teljes adóéve tehát 2016. május 15-től – 2017. május 14.ig tart. A tört adóéve 2017. május 15-tól 2017. május 31. ig tart. A tört időszak könyvelését külön számoljuk, de erre az időszakra szerződést nem kell kötni, ha az első adóévre szerződünk. Innentől kezdve minden további könyvelési adóév ehhez a dátumhoz igazodik. Tehát a cégnek minden évben az adóéve Junius 1 – től következő év május 31.ig tart.
Tevékenységtől és működéstől függően szükséges lehet PAYE ( munkáltatóvá váláshoz, vagyis alkalmazottak foglalkoztatásához) regisztrációra, illetőleg VAT regisztrációra ( ÁFA regisztrációra).
A PAYE regisztrált cégeknek havi bérszámfejtési jelentési kötelezettségük van.
A VAT regisztrált cégeknek angliában negyedévente VAT bevallási kötelezettségük van.

 

Adózás Angliában:

Munkavállalók: Jövedelmük után Income Tax-ot fizetnek, amely az angol személyi jövedelemadónak felel meg. A mértéke sávosan van meghatározva:

Adósávok:

Adóköteles jövedelem Adó mérték
Personal Allowance Up to £12,500 0%
Basic rate £12,501 to £50,000 20%
Higher rate £50,001 to £150,000 40%
Additional rate over £150,000 45%

 

A munkavállalók béréből az income taxon kívül NI  azaz National Insurance ( társadalombiztosítási ) járulék is kerül levonásra ( Class1 ). A mértéke a 8632 font jövedelemig 0, az azt meghaladó részre pedig 12% kerül levonásra.

Egyéni vállalkozók: az “önfoglalkoztatók” szintén Income taxot fiztenek és az adózás sávos meghatározása rájuk is igaz. NI járulék tekintetében viszont Class2 és Class4 NI járulék megfizetése szükséges a részükre. Class2 járulék ha  a self employed tevékenség éves  jövedelme meghaladja a  6365 fontot, akkor  heti 3 font a mértéke, alatta nem kötelező megfizetni. A Class4 járulék mértéke 8632 font feletti self employed jövedelem 9%-a.

Cégek: A cégek az elért pozitív eredményük után Corporation tax-ot fizetnek. Ennek mértéke 19%. A munkavállalóik munkabér kifizetése után NI járulék megfizetésére kötelezettek, melynek mértéke 13,8%. A munkáltatók amennyiben megfelelnek a törvényben előírt feltételeknek igényelhetnek Employment Allowance támogatást, amely éves 3000 fontig mentesíti őket a munkáltatói NI megfizetése alól.

 

Adóváltozási dátumok:

 • National Minimum Wage (Nemzeti minimálbér – minimum Órabér változása, minden korosztálynak) Minden év Október hónap elején
 • National Living Wage (Nemzeti Létminimum, 25 éves kor felett a minimum órabér meghatározása) Minden év Áprilisában
 • Personal Allowance (Munkavállalók Jövedelem adó határértékének változása) Minden év Áprilisában
 • VAT regisztrációs határérték változása Minden év Április 1. (2019.04.01-tól Ł 85.000.- font)
 • Corporation Tax Rate (Társasági Adó mértéke) Minden év Április 1. (2020-ban ez 18%-ra csökken)

 

Alkalmazottak:

Ki- és belépő dolgozók: Belépő dolgozóról csak abban az esetben beszélhetünk, ha már van neki NI Number száma. Ha nincsen a felvételt nyert pályázónak ilyen, akkor nem lehet bejelenteni őt. Ehhez egy interjúra, időpontot kell kérnie telefonon a +44 (0) 300 200 3500-as telefonszámon, vagy a fizetős online oldalon:  https://ninoapply.org.uk

Amint az alkalmazott fel tudja mutatni az angol NI Number számát, attól a naptól alkalmazotti státuszba vehető. A NINO számon kívül nyilatkoznia kell  az alap adatokon felül a családi állapotáról, gyermekeinek számáról, kivel él együtt, van e önkéntes nyugdíjpénztára, életbiztosítása, stb

A felvételt nyert munkavállaló hetente, kéthetente, vagy négyhetente kaphat fizetést, amelyet minden alkalommal Payslip kíséretében kell átadnia a munkáltatónak.

A munkavállalónak az adóperiódusa minden évben április 06 – következő év április 05.ig tart.  A 2019/20 -as adóév  2019.04.06-2020.04.05-ig tart.

A 25 évet meghaladó korúak esetében 8,21 font az új minimum óradíj.

Év 25 év felett 21-24 18-20 18 alatt ipari tanuló
2018. április (-ig érvényes ) £ 7.83 £ 7.38 £ 5.90 £ 4.20 £ 3.70
2019. április (-tól érvényes) £ 8.21 £ 7.70 £ 6.15 £ 4.35 £ 3.90

Jövedelem határok:

2019/20-as adóévben a Personal Allowance mértéke 12500 fontra nőtt éves szinten, azaz az éves 12500 font jövedelem; adómentes!

Példa magyarázat:

A 2019/20-as adóévben, egy főállású munkavállaló részére fizetendő munkabér, heti 37,5 órával kalkulálva, 8.21.- fontos minimálbérrel, a következőképpen alakul:

 • Éves bruttó munkabér: Ł 16.010.-
 • Éves fizetendő tax: Ł 700.20.-
 • Dolgozótól évente levont fizetendő NI járulék: Ł 885.36.-
 • Dolgozó után a cégnek évente fizetendő NI járulék: Ł 1.018.16.-

 

 • Dolgozónak fizetendő éves nettó munkabér: Ł 14.424.44.-
 • Havi bruttó munkabér: Ł 1.3.34.17.-
 • Havi fizetendő tax: Ł 58.35.-
 • Dolgozótól havonta levont fizetendő NI járulék: Ł 73.78.-
 • A cégnek havonta a dolgozó után fizetendő NI járulék: Ł 84.85.-
 • Dolgozónak havonta fizetendő nettó munkabér: Ł 1.202.04.-
 • Összes havi bérrel kapcsolatos kiadás a cégnek: Ł 1.149.02.-

 

 

Munkaidő, foglalkoztatás, betegállomány, szabadságok:

A főállású munkavállalók heti foglalkoztatási ideje 37,5. óra/hét. Ha valaki ennél többet dolgozik Angliában egy héten, akkor abban az esetben már túlóráról beszélünk.

Ha valaki ennél kevesebbet dolgozik, akkor az részmunkaidős foglalkoztatásban van (Part Time) A részmunkában foglalkoztatott munkavállaló részmunka ideje mindig a megkötött szerződés függvénye, amely lehet 2,4, vagy 6 óra is egy nap, de olyan szerződés is előfordulhat, hogy nulla óra a megkötött foglalkoztatás ideje. Ebben az esetben mindig rendelkezésre kell állnia, és csak akkor kap fizetést, ha munkát adnak neki…

A főállású munkavállaló éves szinten minimum 28 nap szabadságra jogosult, amelyben már benne vannak a munkaszüneti napok is. Ha valaki részmunkaidősben van foglalkoztatva, akkor a napi munkaórát kell arányosítani. Tehát a 4 órában dolgozó munkavállalónak csak évi 14 nap szabadság jár.

Betegállomány esetén (Statutory Sick – SSP) éves szinten maximum 28 hétig adható. A betegszabadság első 7 napját a dolgozó saját magának igazolja, és csak ez idő felett kaphat orvosi igazolást.

A táppénz összege jelenleg Ł 88.45.- font/hét.

 

Támogatások:

Personal Allowance: Minden munkavállalónak 12500 font jövedelemig nincsen jövedelemadó levonás a munkabéréből. Az ezt meghaladó összeg adózik csak.

Marriage Allowance: Házastársak egymás között megoszthatják a Personal Allowance-t.

Az alacsony jövedelmű munkavállalók igényelhetnek Working Tax Credit-et, vagy Child benefit-et (családi pótlék) vagy Universal Credit-et a HMRC-től.

 

Nyugdíj:

Angliában,  elég mindösszesen 10 ledolgozott évet igazolni, hogy az ember az alap nyugdíjra jogosult legyen. Ez ma 155 fontot jelent hetente, amely egy hónapban 620.- fontra jön ki. Ez árfolyamtól függően átszámolva kb: 230.000.- forintot jelent! Bővebben itt

 

Osztalék:

Az osztalékadó mértéke:

2019/2020-ban nincs változás az osztalékadó-mértéken:

 • Az adómentes osztaléktámogatás 2000 font
 • Az basic-rate adófizetők 7,5% -ot fizetnek az osztalékra
 • A higher rate adófizetők 32,5% -ot fizetnek az osztalékért
 • A additional rate  díjfizetők 38,1% -ot fizetnek az osztalékra.

 

Regisztrációk:

Angliában az alábbi regisztrációkra van szükség:

 • Gateway regisztráció
 • Corporation Tax regisztráció
 • Paye regisztráció
 • Adatvédelmi regisztráció
 • GDPR Szabályozás
 • Igazgatói Self Assessment regisztráció
 • VAT (Áfa) regisztráció
 • MLR regisztráció
 • EORI regisztráció

 

Bevallások:

Angliában az alábbi bevallásokat kell a hatóságnak benyújtani:

 • Confirmation Statement (régen Annual Return-nek hívták)
 • Annual Account
 • Corporation Tax (CT600)
 • Self Assessment

 

Értelmezési Kisokos:

Angliai könyvelőirodánkban felkészült munkatársak várják, az alábbiakban pedig segítséget nyújtunk a szigetországban leggyakrabban használt kifejezések értelmezésével:

 • Self Employed: Az angol törvények igen rugalmasak a magánvállalkozásokkal szemben, így a regisztrációt követően már 2 héten belül számlaképessé válhat.
 • Ltd: Limited Company, amelyben legalább 1 igazgatónak és legalább 1 tulajdonosnak lennie kell. Ezt a két pozíciót 1 személy is betöltheti.
 • Self Assessment bevallás: papíralapon minden év október 31.ig, online alapon pedig a határidő minden év január 31.
 • Payroll: A bérszámfejtés angol megfelelője. Amennyiben az Ön cége alkalmazottakat szeretne tartani, PAYE regisztráció szükséges, hogy hivatalosan is munkáltatóvá váljon.
 • VAT:  Ami Magyarországon az áfa, az Angliában a VAT. Jelenleg három adókulcs van érvényben 20% a standard ráta (  A legtöbb áru és szolgáltatás  ),  létezik az 5%-os csökkentett ráta ( egyes áruk és szolgáltatások, pl. Gyermek autósülések és otthoni energia)  , és  a 0%-os ráta is ( pl. A legtöbb élelmiszer- és gyermekruha) Céget csak akkor kell áfára regisztrálni, ha éves árbevétele eléri a 85.000 fontot, vagy lehet önkéntes alapon is bármikor, amikor a tevékenység megköveteli.
 • CIS: A Construction Industry Scheme azaz Építőipai-rendszer, amely olyan adólevonási rendszer, amely magában foglalja az építési munkálatokhoz kapcsolódó kifizetésekből az adóelőleg levonását már a forrásból. A rendszer meghatározza az építési munkálatok alvállalkozói részére történő kifizetésekre vonatkozó szabályokat az építőiparban, és bizonyos más vállalkozásokban. A rendszer szerint a vállalkozóktól az alvállalkozókhoz teljesített kifizetéseknek figyelembe kell venniük a HMRC által meghatározott alvállalkozói adózási státuszt. Ez megkövetelheti, hogy a vállalkozó levonja a HMRC-nek fizetett összeget a fizetés azon részéből, amely nem képviseli az alvállalkozó anyagköltségét. Azokra a vállalatokra is érvényes ez, akik más országban működnek, ám a UK-ben végeznek építőipari tevékenységet. A regisztráció a CIS Helpline-on keresztül zajlik.
 • Corporation Tax: A társasági nyereségadót a pénzügyi év zárását követő 9 hónapon belül kell bevallani. Az angol kormány tervei szerint ez az adónem 2020-ig 17%-ra csökken.
 • Annual Account: A  cég éves beszámolója.
 • Confirmation Statement: A  Confirmation Statement bevallást minden cégnek kötelező évente legalább egyszer benyújtania a cégbíróság felé.Bármikor bármilyen módosulás történik a cégben, akkor ezzel a bevallással kell a hatóság tudtára hozni a módosulást.
 • HMRC: A HM Revenue and Customs az angol adóügyi hivatal. Minden bevallás hozzájuk érkezik be, jelenleg közel 56.000 alkalmazottal működnek.
 • PAYE: A Pay As You Earn kifejezés a bérszámfejtési rendszert takarja. Az angol könyvelési szabályok értelmében az adókat és járulékokat a fizetéssel arányos mértékben kell megállapítani.
 • PAYSLIP: A bérfizetés után járó bérjegyzék vagy fizetési jegyzék, amelyet a munkavállaló minden fizetés után megkap. A payslip-pen szerepel a dolgozó személyi adatain, (név, lakcím, dolgozói és NI azonosító szám) és  a munkáltató adatain túl, az aktuális hónap bruttó munkabére és az azt terhelő levonások és a nettó kifizetendő munkabér, valamint az éves göngyölített adatok. Az adóbevalláshoz ez elengedhetetlen.
 • P45: Ez a megnevezése a munkáltatótól való kilépés igazolásának. Tehát amikor egy alkalmazott kilép a munkahelyéről ezt a nyomtatványt kell megkapnia a volt munkáltatójától a kilépés igazolására.
 • P60: Ez a megnevezése az éves munkáltatói igazolásnak. Ezt a nyomtatványt minden dolgozónak aki alkalmazotti jogviszonyban dolgozik egy angol cégnél, legkésöbb minden év május 31.ig kézhez kell kapnia. Ha valaki ezt nem kapja meg, akkor kérnie kell, vagy kérje segítségünket.

 

Könyvelési Csomag áraink:

 

Kiegészítő Szolgáltásaink:

 • Apostille Hitelesített cégkivonat (Külföldi bankszámla nyitáshoz. Ára 220.- font. Két hét mire megérkezik, és csak 30 napig érvényes.)
 • Székhelyszolgáltatás (London, Leeds, Lingfield, Manchester)
 • Nyugdíjfiók kezelése

 

Miért éri meg minket választani?

1999 óta foglalkozunk magánszemélyek és vállalkozások pénzügyeinek könyvelésével.

2014 óta végzünk könyvelési szolgáltatást angliai vállalkozások számára.

Büszkék vagyunk rá, hogy több mint 700 elégedett ügyfelet tudhatunk magunk mögött, akik minket ajánlanak azoknak is, akik újonnan érkeznek Nagy-Britanniába.

Hogy megkönnyítsük az Ön dolgát a könyvelési ügyekben, online ügyfélkaput hoztunk létre, ahol regisztráció után teljes képet kaphat aktuális ügyeiről, továbbá dokumentumait is megtekintheti.

Regisztráljon, és kezelje Cégügyeit egy helyen!

 

Attól függően, hogy melyik könyvelési csomagunkra fizet elő, számos hasznos funkciót vehet igénybe:

– Start csomag
– Tudásbázis használata
– Dokumentumok letöltése
– Dokumentumok Feltöltése
– Webshop használata
– Igénybe vett szolgáltatások kezelése
– Számlafizetés teljesítése

– Havi kimutatások, riportok
– Mérleg és eredménykimutatás
– Havi Nyereség/Veszteség nyomon követése
– Próba egyensúly
– Heti/Havi tevékenységi jelentés
– Eszköz nyilvántartás
– CIS összefoglaló jelentés (Építőipari cégek esetén)
– Globális Project jelentés
– Állapotfelmérés
– Értékesítési lista
– Áfa fizetési terv
– Teljes Ügyfélkezelés
– Teljes Ügyféljelentés
– Számlázás, Számlaküldés
– Szállítói jelentések
– Mérföldtáblázat vezetése, kezelése
– Alkalmazottainak bérszámfejtési adatainak nyomon követése (ki, mikor, mennyit dolgozott, kinek mennyi szabadsága van, kinek jár kedvezmény, stb)
– PayPal, Wordpay, Stripe, GoCardless, Global Payments, PayOnline fizetés összekapcsolása
– Bankszámla összekapcsolás
– Többféle deviza kezelése
– Email küldési lehetőség
– CRM
– HR*
– Payroll*
– Mobil App elérés

 

Forduljon hozzánk bizalommal, ha Angliában könyvelőt keres

 és keressen minket akkor is, ha most indítja karrierjét az Egyesült Királyságban!

 

 

Phone: +44 (0) 140 – 337 – 2912;  +44 (0) 7550 – 14 – 1337

Email: accountancy@symfalogic.com

Skype: Symfalogic Corporation

 

Kérdése van?  Töltse ki az alábbi űrlapot:

Lépjen kapcsolatba velünk

 • Üzenet

 

Verification / Ellenőrzés